5 tips voor een succesvol telefonisch interview

Categorie
Nijmegen
Datum
14 april 2020
Als je niet bent voorbereid, kan dit een verloren kans zijn. Maak daarom gebruik van deze 5 tips om een goede indruk achter te laten, jezelf zelfverzekerder te voelen en je kans op succes te vergroten.
Tip 1: Wees voorbereid
De voorbereiding van een telefonisch interview is niet veel anders dan een sollicitatie op locatie of bij het bedrijf zelf. Ook hierbij lees je je van te voren goed in over de organisatie, de vacature en zoek je informatie op over je gesprekspartner - oftewel de recruiter. Je weet daarnaast ook prima te verwoorden wat je sterke en relevante eigenschappen zijn. Het is handig om te weten waar een recruiter aandacht aan besteedt tijdens een telefonisch interview. Over het algemeen let een recruiter op de volgende punten:
  • Hoe je overkomt: enthousiast of eerder onzeker?
  • Hoe je je verhaal onderbouwt: met welke redenen overtuig je de recruiter?
  • Hoe je een vraag beantwoordt: geef je antwoord op de vraag of dwaal je af van wat er eigenlijk wordt gevraagd?
Maak notities
De basis van een goed interview zit 'm ook in het maken van notities. Deze geheugensteuntjes helpen je om terug te komen op de onderwerpen die je wil bespreken. Reken maar dat de recruiter ook notities maakt om de juiste vragen te stellen. Zorg er daarom  voor dat je jouw motivatiebrief en cv bij de hand hebt en maak notities van onderwerpen die aan bod zullen gaan komen, denk aan:
  • Een recruiter zal ontgetwijfeld willen weten wat jouw kennis van het bedrijf is. Heb je je goed verdiept in de organisatie?
  • Welke gevraagde eisen heb je onderbouwd in je motivatie? En wat maakt jou nog meer de beste kandidaat?
  • Welke vaardigheden sluiten goed aan bij de functie en waarom? Deze zouden ook in je cv kunnen staan.
Je hebt al goed nagedacht over deze punten, dus de kans is kleiner dat je overvallen wordt en jezelf minder goed kan uitdrukken.

Een belangrijke: zoek de stilte op.
In een zakelijk gesprek wil je je gesprekspartner goed kunnen verstaan. Ga in een rustige ruimte zitten waar je alleen bent en de omgevingsgeluiden minimaal zijn. Je zou eventueel een vriend of familielid kunnen opbellen om te testen of je goed te horen bent. 
Tip 2: Let op je stem tijdens het gesprek
Dit is tijdens het telefonisch interview je enige middel waarmee je de recruiter kan overtuigen. Je wil goed overkomen, dus hier een aantal tips die je kan gebruiken voor het gebruik van je stem:
  • Intonatie: door je stem af en toe in het gesprek te verheffen, voorkom je dat het saai is om naar je te luisteren. Je wilt natuurlijk niet dat de recruiter zijn of haar concentratie verliest. 
  • Rustig spreken: misschien ben je wat gespannen, dat kan. Hierdoor kan het zijn dat je wat sneller gaat praten en stiltes opvult met informatie die niet relevant is. Gebruik stiltes tijdens het gesprek om je te herpakken. Je kan stiltes ook gebruiken om je boodschap door te laten dringen bij de recruiter of om de juiste woorden te vinden. Stiltes werken in je voordeel als je er goed mee om kan gaan. 
  • Lach af en toe: wanneer je regelmatig tijdens het telefonisch interview lacht, laat je blijken dat iets je bevalt. Daarnaast zorgt het voor een gemoedelijke sfeer. Hiermee kun je een vriendelijke indruk achter laten bij de recruiter.
  • Duidelijk en beknopt antwoorden: kort en krachtig, dat is waar je je op moet focussen. Je kan altijd aangeven dat je wat langer wilt nadenken over het antwoord op een vraag. Hierdoor bewaar je de rust voor jezelf en kan je later een betere boodschap overbrengen met de juiste woorden. Waak ervoor dat je een vraag niet alleen met 'ja' of 'nee' beantwoordt. Onderbouw je antwoord altijd, zodat de recruiter weet waarom je dit antwoord geeft. Ga niet te lang door over een bepaald onderwerp. Als de recruiter meer wil weten, dan zal hij of zij daarnaar vragen. 
Tip 3: Professionele voicemailboodschap
Je wordt onverwachts gebeld door een recruiter, maar het komt je op dat moment helemaal niet goed uit. Neem toch op en geef aan dat het telefoontje niet gelegen komt. Spreek dan wel een ander moment af wanneer de recruiter terug kan bellen.

Het kan ook zijn dat je de telefoon niet kan opnemen. In dat geval krijgt een recruiter jouw voicemail te horen. Check daarom altijd of de voicemail is ingeschakeld en of je voicemail wel professioneel is. Spreek de boodschap anders even opnieuw in. Noem hierin altijd je naam, zodat de recruiter weet dat hij of zij de juiste persoon heeft benaderd. 
Tip 4: Geef door wanneer je beschikbaar bent
Mocht je bijvoorbeeld per mail worden uitgenodigd voor een telefonisch interview, dan is het handig om een reactie geven waarin je aangeeft wanneer je beschikbaar bent, zoals: "Ik ben van maandag t/m vrijdag te bereiken tussen 09:00 en 14:00 uur."

Hiermee voorkom je dat de recruiter jou belt op een ongelegen moment. 
Word je uitgenodigd voor een vervolggesprek? Laat dan opnieuw weten wanneer je beschikbaar bent.
Tip 5: Zorg dat je de recruiter kan bereiken
Zorg dat je weet wie je gesprekspartner is en hoe je hem of haar kan bereiken. Het liefst al voor dat je het telefonisch interview hebt. Het kan namelijk altijd voorkomen dat de verbinding wordt verbroken tijdens het gesprek. Ook kan het zijn dat je de recruiter nog even terug wil bellen, want je hebt nog wat vragen. Sla daarom  de contactgegevens altijd op in je telefoon.

Dus heb je een telefonisch interview op de planning staan? Met deze tips wordt het vast een zeker een succesvol telefonisch interview.
Veel succes! We zijn benieuwd of je een vervolggesprek hebt binnengesleept. :)