8 vooroordelen over uitzendbureaus

Categorie
Nijmegen
Klik jij de vacatures van een uitzendbureau direct weg? Dit komt door de vooroordelen die er bestaan in onze maatschappij over werken via een uitzendbureau. Er zijn mensen die denken dat uitzendbureaus alleen tijdelijk en slecht betaald werk aanbieden. Nou, dat is zeker niet het geval! Wij nemen 8 vooroordelen over uitzendwerk onder de loep. Wedden dat jij hierna nooit meer een vacature van een uitzendbureau wegklikt?

 

Wij merken dat er nog altijd vooroordelen bestaan over uitzendbureaus. Dat is écht zonde! Lees verder en kom erachter waarom de vooroordelen niet kloppen.

 

Wat doet een uitzendbureau?

Uitzendbureaus zijn onmisbaar in de maatschappij. Ze verbinden werkzoekenden aan werkgevers. Uitzendbureaus hebben een groot netwerk van bedrijven. Ze hebben vaak goed contact met de directie en HR en weten precies wat er speelt binnen een bedrijf. Ze worden ingeschakeld door bedrijven om geschikte kandidaten te werven voor hun openstaande vacatures, dus ze nemen de werving en selectie uit handen voor bedrijven. Omdat ze niets anders doen dan werven en selecteren, kunnen ze veel vaker en eerder een passende match maken dan de bedrijven zelf. Voor zowel werkgevers als werkzoekenden vervullen uitzendbureaus daarom een belangrijke rol.

 

Vooroordeel 1: “Het salaris is lager als je werkt via een uitzendbureau.”

Dit is een vooroordeel dat vaak voorkomt, maar gelukkig niet waar en wettelijk is het zelfs verboden! Wanneer jij als uitzendkracht aan de slag gaat via een uitzendbureau, dan heb jij altijd recht op hetzelfde salaris als de vaste medewerkers binnen het bedrijf. Vanaf de eerste werkdag zal de inlenersbeloning worden toegepast (wat een inlenersbeloning is lees je hier). De inlenersbeloning is erop gericht dat iedere uitzendkracht hetzelfde salaris krijgt als de overige medewerkers binnen het bedrijf die dezelfde werkzaamheden uitvoeren. En wist je dat niet alleen je uurloon hetzelfde moet zijn als dat van de vaste medewerkers, maar ook bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding? Kortom: het is de taak van uitzendbureaus om te weten welke CAO er geldt bij het bedrijf en om de salaristabellen over te nemen.

 

Vraag je je af wat dan het verdienmodel van uitzendbureaus is? Nou, dit zit zo; werkgevers die uitzendbureaus de opdracht geven om hun openstaande vacatures in te vullen, betalen een tarief voor de geleverde diensten. Dit is een tarief dat een bedrijf met een uitzendbureau afspreekt. Dit staat dus los van jouw salaris en gaat niet van jouw salaris af.

 

Vooroordeel 2: “Een uitzendbureau heeft alleen tijdelijke banen, oproepwerk of vacatures voor mensen met geen diploma of lager opleidingsniveau.”

Het komt vaak voor dat bedrijven hun vacatures voor uitvoerende functies (zoals in de logistiek, productie en horeca) 0uitzetten bij uitzendbureaus, maar er zijn ook veel uitzendbureaus die vacatures aanbieden op alle niveaus, zoals HBO en WO. Wij van Werkwijzer hebben vacatures op alle niveaus. Bekijk hier ons aanbod van vacatures in de regio Nijmegen.

 


Vooroordeel 3: "Je kunt beter rechtstreeks bij het bedrijf solliciteren."

Uitzendbureaus staan in dienst van de bedrijven die hun vacatures bij ze uitzetten. Bedrijven hebben vaak een duidelijk functieprofiel opgesteld, maar ze hebben zelf geen tijd om te werven en selecteren. Een procedure voor het aannemen van een nieuwe collega neemt nou eenmaal wat tijd in beslag. Doordat een uitzendbureau het voorwerk doet en de meest geschikte kandidaten voor de vacatures voorstellen, kunnen bedrijven direct aan de slag met de sollicitatiegesprekken en vinden zij vaak sneller nieuwe medewerkers. Kies je ervoor om toch rechtstreeks te solliciteren, dan is de kans groot dat het bedrijf je alsnog doorverwijst naar het uitzendbureau dat de vacature in behandeling heeft.

 

Vooroordeel 4: "Via een uitzendbureau krijg je nooit een vaste baan."

Ook dit vooroordeel klopt niet, want veel medewerkers krijgen juist éérder een vaste baan aangeboden bij het bedrijf waar zij eerst als uitzendkracht hebben gewerkt. Vaak is dit na een half jaar al. Het bedrijf en de medewerker hebben elkaar namelijk al goed leren kennen door de uitzendperiode. Daardoor durven zij juist eerder een langdurige samenwerking met elkaar aan te gaan. Ook mag ieder bedrijf maximaal 3 tijdelijke contracten in 3 jaar aanbieden en het uitzendcontract telt ook al als 1 contract.

En wist je dat je ook een vast contract van het uitzendbureau kan krijgen? Het leuke daarvan is dat je vaak op verschillende locaties en projecten wordt ingezet.

 

Vooroordeel 5: “Inschrijven zonder dat er een passende vacature beschikbaar is voor jou heeft geen nut. Uitzendbureaus doen hier toch niets mee.”

Als je je inschrijft bij een uitzendbreau, dan kom je in hun kandidatenbestand. Krijgt het uitzendbureau een nieuwe vacature van een bedrijf, dan starten de recruiters van het uitzendbureau met zoeken naar geschikte kandidaten in hun eigen bestand. Heeft het uitzendbureau dus niet die ene leuke vacature beschikbaar voor jou? Schrijf je dan toch in, want het komt vaak voor dat die ene leuke vacature  een week later bij het uitzendbureau wordt uitzet. Als jij in het bestand staat, dan is de kans groot dat jij als eerste wordt benaderd door het uitzendbureau.

Sterker nog, als jij een goede indruk bij het uitzendbureau achterlaat, dan zijn recruiters bereid je vrijblijvend bij verschillende bedrijven voor te stellen óf ze gaan zelfs actief op zoek naar een passende vacature voor jou.

Wil jij je inschrijven en in het bestand van Werkwijzer komen? Stuur dan een open sollicitatie via deze link. Geef aan wie je bent, wat je kan en wat jij wilt, dan doen wij er alles aan om die ene leuke vacature voor je te vinden.

 

Vooroordeel 6: “Alleen mensen met een diploma op MBO-niveau of lager kunnen terecht bij uitzendbureaus. Hogere functies zijn toch nooit beschikbaar.”

Bedrijven die vacatures bij uitzendbureaus uitzetten zijn inderdaad vaak op zoek naar medewerkers in bijvoorbeeld de productie, logistiek en het callcenter. Maar dit is zeker niet het enige werk dat beschikbaar is uitzendbureaus. Ook als jij op zoek bent naar een functie op hoger niveau ben je bij uitzendbureaus aan het juiste adres. Vaak hebben ze vacatures op alle niveaus. Van werk zonder diploma tot werk op universitair niveau.

Bij Werkwijzer vind je bijna 200 vacatures op alle niveaus. Dus waar wacht je nog op? Bekijk nu de vacatures en ontdek of die ene leuke vacature er tussen staat. Vind je 'm niet? Schrijf je dan gerust in, zodat wij jou kunnen benaderen als we die ene baan wel hebben.

 

Vooroordeel 7: “Waarom via een uitzendbureau op zoek gaan naar werk als je dit ook zelf kunt doen? De kans op een baan wordt niet groter als je dit via een uitzendbureau doet.”

Bedrijven zijn niet alleen maar bezig met het invullen van hun vacatures. Uitzendbureaus zijn met niets anders bezig dan werven, werven en nog eens werven. Bedrijven die het werving en selectie proces voor hun openstaande vacatures uit handen geven aan een uitzendbureau, hebben vaak geen tijd om bezig te zijn met het uitzetten van vacatures, beoordelen van cv's en motivatiebrieven, selecteren welke kandidaten ze gaan uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, het onderhouden van contact met de sollicitanten, enzovoort. Bedrijven kiezen er daarom bewust voor om  de werving en selectie volledig uit te besteden aan een uitzendbureau, omdat zij niet anders doen.

Daarnaast is het vaak een enorme klus om als sollicitant ervoor te zorgen dat je opvalt in deze stapel van cv’s. Als je via een uitzendbureau solliciteert, dan heb je vaak meer kans om er uit te springen. Waarom? Uitzendbureaus weten precies wat het bedrijf zoekt in een nieuwe medewerker.

En nog een voordeel voor jou. Uitzendbureaus hebben vaak contact met bedrijven over welke vacatures ze van plan zijn om binnenkort uit te zetten. Uitzendbureaus kunnen jou dan alvast vrijblijvend voorstellen bij het bedrijf en dan ben jij de allereerste kandidaat die ze binnen krijgen voor die toekomstige vacature. Zo ben je de concurrentie voor.

 

Vooroordeel 8: “Een uitzendbureau doet niets anders dan bemiddelen.”

Klopt, uitzendbureaus zijn iedere dag bezig met mensen bemiddelen. Maar ook voor andere vragen kun bij uitzendbureaus terecht. Ze  bereiden je bijvoorbeeld voor op een sollicitatiegesprek, geven advies over je welke kleding je het beste kan aantrekken voor een gesprek, je kan cursussen en opleidingen volgen via het uitzendbureau, je kan er terecht voor een loopbaangesprek, ze helpen je bij het maken van een goed cv, ze helpen je met je salarisonderhandeling, ze kunnen je alles vertellen over welke rechten je hebt als medewerker en ze kunnen je meer over een cao vertellen en nog veel meer. Voor alles wat met 'werk' te maken heeft, kun je bij uitzendbureaus terecht. 

Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op via 024-3226600 of info@werkwijzerbv.nl.