CV maken: tips voor een goed cv

Categorie
Nijmegen
Datum
16 september 2022

Of het moeilijk is om een goed cv te maken? Welnee! Check deze tips om een parel van een cv te maken!

 

Of je nu op zoek bent naar een bijbaan of je eerste startersbaan na je studie zoekt, vaak begint het met een cv. Maar wat is een cv eigenlijk precies? En wat zet je wel en niet op een cv? Wij leggen je alles uit én geven je cv tips die je direct kan toepassen.

Ook mag je bij ons binnenlopen om samen met onze recruiter Marijn Lubbers een gratis cv te maken. Wil je direct een afspraak met Marijn inplannen? Stuur hem appje op 06-29566603.

 

Wat is een cv?

Een cv, oftewel curriculum vitae. Wat is dat? Het woord 'curriculum vitae' betekent in het Latijns "levensloop". Een cv is dus een samenvatting van jouw persoonlijke gegevens, je werkervaring en de opleiding(en die je hebt gevolgd). Bedrijven gebruiken een  cv om om een beeld van jou te krijgen en te bepalen of jij en jouw vaardigheden bij het bedrijf zouden kunnen passen.

CV tip: maak er geen levensverhaal van. Een cv van 1-2 pagina's is meer dan genoeg. Bedrijven hebben geen tijd om een enorm cv te lezen. Waarschijnlijk heb je een paar belangrijke punten die je op je cv wilt zetten. Die zouden wegvallen in een cv waar alles tot in detail in staat. Zo bespaar je jezelf en het bedrijf tijd.

 

Wat zet je op een cv?

Een goed cv heeft een standaard volgorde: je laat eerst zien wie je bent, daarna wat je hebt gedaan en tot slot wat je kan toevoegen aan het bedrijf. De belangrijkste cv onderdelen zijn dan ook:

 1. Personalia
 2. Cv foto
 3. Persoonlijk profiel
 4. Werkervaring
 5. Opleidingen
 6. Stages
 7. Talen
 8. Vaardigheden en competenties
 9. Vrijwilligerswerk
 10. Cursussen
 11. Referenties
 12. Hobby's

1. Personalia

Bovenaan je cv zet je jouw persoonlijke gegevens op een rijtje:

 • Je voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Nationaliteit
 • Burgerlijke staat
 • Adres en woonplaats
 • Telefoonnummer
 • Emailadres
 • Rijbewijs

 

2. CV foto

Het is niet verplicht om een foto van jezelf toe te voegen aan je cv. Voor bedrijven is het natuurlijk wel fijn om te zien met wie ze te maken hebben. Als je hiervoor kiest, kies dan een foto met een professionele uitstraling en een neutrale achtergrond. Geen duckface-selfies of filters met hondenoren. Zet een glimlach op en neem een zelfverzekerde houding aan. Zo heb je een geschikte cv foto.

 3. Persoonlijk profiel

Dit gedeelte is niet verplicht, maar kan wel een goede toevoeging zijn aan de rest van je cv. Je geeft een korte introductie van jezelf, zodat bedrijven snel een beeld bij je kunnen vormen. Je kan hier bijvoorbeeld vermelden wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je wilt bereiken. Dit stuk moet niet langer zijn dan 3 regels. De rest kan je in een sollicitatiebrief zetten.

CV tip: pas dit gedeelte altijd aan op de functie waar je naar solliciteert.

 

4. Werkervaring

Een bedrijf leest van boven naar beneden. Een bedrijf wil als eerste zien wat jouw meest recente werkervaring is, dus je laatste baan. Som je werkervaring dus in de juiste  leest Werkervaring schrijf je in omgekeerde chronologische volgorde op, te beginnen met de meest recente werkervaring.

CV tip: laat het volgende zien:
 • Begin- en einddatum dat je er werkte
 • Jouw functietitel en de bedrijfsnaam
 • Belangrijkste werkzaamheden in bullet points

Heb jij nog geen werkervaring? Geen paniek, Marijn kan je tips geven om je te helpen met het schrijven van een cv zonder werkervaring. Stuur Marijn een appje op 06-29566603.


 5. Opleidingen

Veel bedrijven eisen een bepaald opleidingsniveau. Jij kan jouw opleidingsniveau hier vermelden. Ook hier wil een bedrijf weer als eerste je laatst gevolgde opleiding zien. 

CV tip: laat het volgende zien:

 • Begin- en einddatum dat je de opleiding volgde
 • Welke opleidingsrichting  en de naam van de opleider
 • Diploma behaald ja/nee
 • Optie: vermeld curssussen die relevant zijn voor de baan waar je op solliciteert

 

6. Stages

Als stagiar/stagiarie doe je ook ervaring op in jouw vakgebied. Heb je nog geen echte werkervaring opgedaan, dan kun je jouw stage(s) ook toevoegen aan je cv als werkervaring.


7. Talen

Een bedrijf wil zien welke talen jij beheerst en hoe goed je deze dan beheerst. Vermeld hoe goed je een taal beheert bijvoorbeeld met 'voldoende', 'goed', 'uitstekend - moedertaal'. Ook is het handig om erbij te vermelden of je de taal in woord en/of geschrift beheerst.

 

8. Vaardigheden en competenties

Een bedrijf wil weten welke vaardigheden en competenties jij hebt. Het is best latig om te bepalen wat je op je cv moet zetten. Welke soft skills en hard skills heb  je?  Je kan bijvoorbeeld je sociale kant laten zien, maar je kan ook je technische vaardigheden benadrukken.

CV tip: bekijk welke vaardigheden in de vacature staan waar jij op solliciteert en voeg de vaardigheden die jij hebt toe aan je cv.

Hulp nodig? Marijn helpt je graag. Stuur hem een appje op 06-29566603.

 

9. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk staat mooi op je cv. Hiermee laat je zien dat je gedreven bent en dat jij je inzet voor anderen. Zet dit net zoals je werkervaring op je cv.

 

10. Cursussen

Cursussen (zeker als ze relevant zijn voor de baan waar je naar solliciteert) staan heel goed op je cv. Denk aan een Excel-cursus als je bijvoorbeeld solliciteert voor een bijbaan in de administratie.

 

11. Referenties

Een bedrijf wil bijna altijd een referentiecheck doen. Als een ex-werkgever een goed woordje voor je doet, kan dit soms zelfs de doorslaggevende factor zijn of het bedrijf jou wil aannemen ja of nee. Vermeld op je cv de voor- en achternaam en de functie van je ex-werkgever, zijn/haar telefoonnummer en de bedrijfsnaam. Heb je nog geen werkervaring? Dan kan je ook een referent vanuit een cursus of stage vermelden.


12. Hobby's

Een bedrijf wil ook zeker weten wat jouw hobby's zijn. Dit zegt namelijk heel veel over jou als persoon en waar jouw passie ligt.


Dit waren onze CV tips. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@werkwijzerbv.nl en blijf iedere maand op de hoogte van alle tips op het gebied van werk. 

Wil je graag onze hulp bij het maken van jouw cv? Onze recruiter Marijn helpt je hier graag mee. Stuur nu een mail naar marijn@werkwijzerbv.nl. #allesvoorjouwbaan

Zoek je een bijbaan in de regio Nijmegen? Bekijk dan onze vacatures met bijbanen voor studenten.