Grootste stijging minimumloon ooit

Categorie
Nijmegen
Datum
11 oktober 2022

Heb je personeel in dienst? In 2023 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 10,15%. Lees hier wat je moet weten.

 

Extra verhoging 

Ieder jaar op 1 januari en 1 juli wordt het minimumloon aangepast. Door de inflatie is de stijging op 1 januari 2023 niet voldoende. Daarom is besloten dat er bovenop de reguliere verhoging een extra verhoging komt. Dit is opgebouwd uit een bijzondere verhoging uit het coalitieakkoord van 8,05% + de reguliere indexatie. Hierdoor stijgt het wettelijk minimumloon in totaal met 10,15%: van €11,16 bruto per uur bij een 40-urige standaardwerkweek tot €12,40 bruto per uur bij een 36-urige werkweek.

 

Waarom?

Het verhogen van het minimumloon is bedoeld als lastenverlichting. De groep werknemers die net boven het minimumloon verdienen kunnen deze lastenverlichting ook wel gebruiken. Het kabinet verwacht dat er een zogenoemd overloopeffect zal komen, waardoor ook werknemers met een iets hoger inkomen dan het minimumloon hier profijt van zullen hebben.

 

Op Rijksoverheid.nl vind je direct meer info over deze bijzondere verhoging van het minimumloon. Heb je een vraag? Wij staan je graag te woord. Stuur je vraag per mail naar info@werkwijzerbv.nl. Binnen één werkdag krijg je reactie op je mail.  

 

Per wanneer?

De extra verhoging gaat naar verwachting ook in op 1 januari 2023, maar de ingangsdatum is nog niet officieel definitief. Zodra deze definitief is, lees je het hier terug.

 

Minimumjeugdloon

Werknemers jonger dan 21 jaar hebben recht op een vastgesteld percentage van het bruto wettelijk minimumloon.

 

tabel wettelijk minimumjeugdloon 2023

 

 

Wettelijk minimumuurloon per 2024

"Het minimumloon wordt momenteel per maand vastgesteld. Daarom heeft een werknemer die 40 uur per week werkt een lager minimumuurloon dan iemand die 36 uur per week werkt. Om dit te veranderen dienden de PvdA en GroenLinks eerder een initiatiefwetsvoorstel in voor een wettelijk minimumuurloon. Dit voorstel is door het kabinet omarmd in het coalitieakkoord en recentelijk in de Tweede Kamer aangenomen. Daardoor zal er per 1 januari 2024 sprake zijn van een wettelijk minimumuurloon. Dat betekent dat het minimuurloon vanaf dat moment hetzelfde is, ongeacht de lengte van de werkweek" (nieuwsbericht Rijksoverheid, 23-09-2022).

 

Vrijblijvend sparren over een personeelsvraagstuk?

Dat kan! Wij van Werkwijzer doen namelijk #allesvoorjouwhrvraagstuk.
Bel gerust naar 024-3226600 of mail naar info@werkwijzerbv.nl.