Hoe zoek ik een nieuwe baan in een overspannen arbeidsmarkt?

Categorie
Nijmegen
Datum
01 mei 2018

Als de arbeidsmarkt overspannen is, dan is de vraag naar personeel groter dan het aanbod van kandidaten. Op het moment is dit het geval in vrijwel alle sectoren, maar met name in de zorg, de ICT en de techniek. Ook is bijvoorbeeld de vraag naar goede schoonmakers groter dan het aanbod. Het resultaat is dat mensen worden aangenomen voor functies die daar eigenlijk niet helemaal geschikt voor zijn. Als je nu een baan zoekt is dat dus wel een luxe. Echter zijn er ook een aantal valkuilen waar je mee geconfronteerd zal worden. In deze blog zullen we ingaan op waar jij op kan letten om jouw kans op de juiste baan te vergroten.

Wat je het beste niet kunt doen:

1. Stuur je cv niet naar honderd bedrijven
Het resultaat daarvan is dat je afspraken gaat missen en dat je niet reageert op afwijzingen. Je hebt dan geen tijd om het overzicht te houden. 

2. Laat je niet leiden door geld
Het is natuurlijk prettig om lekker te verdienen, maar uiteindelijk is het belangrijkste in het vinden van een baan dat jij bij het bedrijf past en dat je jouw werk leuk vindt. Omdat de arbeidsmarkt overspannen is, zal je misschien wel gouden kansen krijgen van bureaus. Ga hier niet zomaar op in. Kijk goed naar wat ze nou écht aanbieden en wat dit op de lange termijn voor jou kan betekenen. 

Wat je het beste wel kunt doen:

1. Solliciteer gericht
Het is veel beter om drie sollicitaties van kwaliteit op te sturen dan honderd keer lukraak je cv ergens naartoe te sturen. Door je in te lezen in het bedrijf en te weten waar het bedrijf precies naar op zoek is, kan jij beter je sollicitatie opstellen. De kans dat je dan slaagt is vele malen groter.

2. Weet wat je wilt
Zorg dat je weet wat jij verwacht van een baan en een werkgever. Welke taken wil jij wel elke dag uitvoeren? Waar word jij gelukkig van? Weet vooral ook wat je niet wilt. Dit vergt wat zelfkennis, maar uiteindelijk kan je veel gerichter solliciteren en zorg je op de lange termijn voor meer werkgeluk.

3. Bereid je voor op sollicitaties
Als je uitgenodigd bent voor een gesprek, dan is het belangrijk dat je dat gesprek goed voorbereid. Weet wat de functie inhoudt en verdiep je in het bedrijf. Zo kom je beter over op degene die het sollicitatiegesprek afneemt. Het is ook altijd goed om van tevoren een keer op te bellen en vragen te stellen over de vacature. Zo kan jij je beter voorbereiden en hebben zij jouw naam al een keer gehoord.

4. Benut je kansen
In een overspannen arbeidsmarkt zullen er veel kansen op je af komen. Benut die dan ook. Je hebt nu juist de luxe om de baan te vinden die écht bij jou past.

5. Waardeer wat je hebt
Heb jij al een baan waar je eigenlijk best wel goed zit? Bedenk dan dat het gras altijd groener is aan de overkant. Het lijkt misschien alsof een andere baan je meer geluk (of geld) gaat brengen. Maar uiteindelijk moet je bij een nieuwe werkgever weer helemaal vooraan beginnen.

Werkwijzer kan je helpen te vinden waar jij past. Ook kan Werkwijzer helpen met zaken zoals secundaire arbeidsvoorwaarden zodat je krijgt waar je recht op hebt. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat jij iets doet waar je een bepaalde voldoening uit kan halen.