Minimumlonen: veranderingen en uitleg!

Categorie
Nijmegen
Vanaf 1 januari zijn de minimumlonen weer aangepast door de overheid. Wil je weten wat de minimumlonen zijn en wat er aangepast is? Je leest het hier!

Per 1 januari 2020 zijn de minimumlonen weer verhoogd! Waarop zijn minimumlonen gebaseerd? Wat is de verhoging dit jaar? En houdt Werkwijzer zich aan deze lonen? Allemaal vragen die we in deze blog voor joú gaan beantwoorden. Aan het einde van de blog weet je precies wat je kan en mag verwachten van ons! Benieuwd? Lees snel verder!

Wat zijn de minimumlonen?
Iedereen die in Nederland werkt heeft recht op het minimumloon. Dit loon wordt vastgesteld door de Nederlandse overheid. Je kunt het loon uitdrukken in een brutobedrag per uur, dag, week of maand. De overheid maakt het hiermee mogelijk dat iedereen altijd een minimaal bedrag ontvangt voor arbeid. Dit loon is zonder de toeslagen voor bijvoorbeeld onregelmatige werktijden, ploegendienst of andere toeslagen.

Op basis van jouw fulltime werkweek, is je bruto-uurloon vastgesteld. Je hebt een 36-urige, 38-urige óf 40-urige werkweek, maar hierover vertellen we zo meer!

Gelden de minimumlonen voor iedereen?
Ja, als je in Nederland werkt heb je recht op het minimumloon. Je hebt recht op het minimumloon vanaf 21 jaar en ouder. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan val je onder het jeugdminimumloon. Je krijgt dan een deel (percentage) van het minimumloon afhankelijk van je leeftijd.

Natuurlijk mag een werkgever je meer bieden dan het minimumloon, maar nooit minder! Je hebt altijd recht op het minimum, dat is vastgelegd in de wet.

Verhoging per 1 januari 2020
Vanaf 1 januari 2020 stijgen de lonen. De overheid kijkt (half)jaarlijks naar de minimumlonen. Ze wijzigen het minimumloon als de kosten voor levensonderhoud omhoog gaan! Dit jaar stijgen de lonen met 1,10%. We hebben de lonen in een tabel voor je op een rijtje gezet. Hierbij maken we onderscheid tussen het minimumloon en het jeugdminimumloon (15 t/m 20 jaar):



Bijvoorbeeld: als 20 jaar bent, dan verdien je 8,04 euro bruto per uur bij een werkweek van 38 uur, maar verdien je 8,49 euro bruto per uur bij een 36-urige werkweek. Vraag daarom altijd goed na op welke standaardwerkweek jouw bruto-uurloon gebaseerd is. Hieronder hebben de maandelijkse -, wekelijkse -en dagelijkse bedragen beschreven:



Let op: dit zijn bruto bedragen! Je moet hier nog wel belasting over betalen, voordat je het op je bankrekening gestort krijgt!

Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft Werkwijzer hiermee te maken?
Onze taak is om jouw rechten te beschermen! Wij zorgen ervoor dat een opdrachtgever jou nooit minder dan het (jeugd)minimumloon betalen en bij voorkeur meer! Zo weet jij zeker dat je in goede handen bent en dat je ongestoord je werk kunt doen! Eventueel kunnen wij je meer vertellen over de premies die je moet betalen en het verschil tussen netto en bruto! Bel naar 024 322 66 00 als wij je met vragen kunnen helpen. Of stuur een mailtje naar info@werkwijzerbv.nl met als onderwerp ‘minimumlonen’.

Nog een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje

1. Verdien je altijd meer bij een 36-urige werkweek?
Nee, je verdient niet meer bij een 36-urige werkweek dan bij 40-urige werkweek als je fulltime werkt. Alleen als je parttime werkt, houd je meer geld over bij een 36-urige werkweek in vergelijking met een 40-urige werkweek.

2. Mijn bruto-uurloon is lager dan in de tabellen staat, wat nu?
Dat kan natuurlijk niet! Bel ons daarom op 024 322 66 00 of mail naar info@werkwijzerbv.nl. Oók als je niet voor Werkwijzer werkt, maar toch onze hulp wilt. Wij helpen je graag verder met passend advies.

3. Wordt het minimumloon elk halfjaar verhoogd door de overheid?
Dat kan, maar dat hoeft niet. De overheid bekijkt op 1 juli en 1 januari of de lonen verhoogt moeten worden.

4. Waarom worden lonen niet in nettobedragen uitgedrukt, maar in brutobedragen?
Hoeveel belasting je betaalt, is afhankelijk van je eigen situatie. Dit heeft te maken met je persoonlijke situatie, zoals ziekte en toeslagen. Daarnaast betaal je meer belasting als je meer verdient. De Belastingdienst bepaalt achteraf hoeveel belasting je betaald. Het is daarom niet mogelijk om vooraf exact te kunnen vertellen wat je aan belasting moet betalen en wat je overhoudt aan het einde van de maand.

Dit was de blog over het minimumloon. Heb je nog vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten via 024 322 66 00!