Oncologie verpleegkundige

Categorie
Nijmegen
Oncologieverpleegkundigen zijn verpleegkundigen met een extra opleiding voor de verpleegkundige zorg op het gebied van oncologie, oftewel kanker. Deze specialisten hebben een belangrijke taak in het begeleiden van de patiënt en zijn naasten.

werken als oncologie verpleegkundige

De patiënt ondergaat veelal een intensieve chemo-, immuno- of radiotherapie. Dit vergt een intensieve begeleiding. Zorgvragen hebben een fysieke, psychische, sociale en emotionele achtergrond. Er wordt veel gevraagd van het vermogen van de oncologie verpleegkundige.

Passend inspelen op acute zorgvragen en het overdragen van de juiste informatie met betrekking tot het ziektebeeld, de passende behandeling alsmede de hieruit mogelijke voortvloeiende bijwerkingen is de kerntaak van de verpleegkundige oncologie. Deze informatie moet duidelijk overgebracht worden aan de patiënt en zijn directe omgeving.   

kwetsbare groep

Door de chemotherapeutische behandeling hebben je patiënten over het algemeen een lage afweer. Ze zijn dus extra vatbaar voor infecties. Het is je tweede natuur om ervoor te waken dat deze kwetsbare groep zo min mogelijk in aanraking komt met andere infecties.  

taken en eigenschappen verpleegkundige oncologie

De patiënt ondergaat een hevig proces, zijn omgeving reageert daar wisselend op. De verwachting ten aanzien van het leven ondergaat veelal een drastische verandering na het vaststellen van de diagnose.

Passende psychosociale zorg leveren is een zeer belangrijk onderdeel van het takenpakket van de oncologieverpleegkundige. Ook moet er continue aandacht en waardering zijn voor de kwaliteit van leven en de behoefte aan een menswaardig bestaan.

Een goed inlevingsvermogen en een scherp observatievermogen zijn kerneigenschappen waarover je moet bezitten. Door de hoeveelheid behandelingen en de intensieve contacten zal er regelmatig beroep worden gedaan op je incasseringsvermogen.  

team

Samen met het multidisciplinaire team waar je deel van uitmaakt zorg je voor 'ruimte voor reflectie' zodat ook jij en je teamgenoten alles een plek kunnen geven. Je opgedane kennis deel je graag met je collega's.

Vanzelfsprekend ben je iemand die zich niet makkelijk laat meeslepen in negatieve gevoelens. Met humor en een opgeruimde instelling kan je de afdeling net een beetje extra geven.   

vernieuwing in de zorg

De zorg rondom deze groep patiënten is altijd in beweging. De wetenschap werkt continue aan het verbeteren van behandelmethodes. Het is vereist dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen om de juiste zorg te kunnen leveren.  

Sommigen behandelingen passen bij de patiënt, anderen niet. De afweging om een behandeling wel of niet te starten zijn ingrijpende beslissingen. Wensen van patiënten kunnen op dat gebied niet altijd worden ingewilligd.  

opleiding verpleegkundige oncologie

Om de titel oncologie verpleegkundige te mogen dragen moet je de vervolgopleiding oncologie verpleegkundige hebben gevolgd. Deze opleiding duurt circa 1 jaar.

Je kan deze opleiding volgen als je reeds verpleegkundige bent, je bent opgenomen in het BIG-register en hebt bij voorkeur minimaal 1 jaar werkervaring op de verpleegafdeling oncologie.

Je kan deze werkervaring ook hebben opgedaan in een instelling, thuiszorg, polikliniek of bijvoorbeeld in een verpleeghuis. Op je opleidingsplaats moet het mogelijk zijn om praktijkopdrachten uit te voeren en kankerpatiënten te verplegen. 

Deze specialistische vervolgopleiding tot verpleegkundige oncologie kan op veel plaatsen worden gevolgd. 

geïnteresseerd?

Geïnteresseerd in het beroep verpleegkundige oncologie of wil je graag een dag op een afdeling meelopen?  Werkwijzer Zorg komt graag met je in contact. Bel met Aimee Stax of Odette Welles op 024-7999950

vacature oncologie verpleegkundige