Welke organisatiestructuur past bij mij?

Categorie
Nijmegen
Datum
01 mei 2018

Ieder bedrijf is uniek. Ieder bedrijf zit anders in elkaar en daarom heeft ieder bedrijf ook een eigen organisatiestructuur. Deze heeft een grote invloed op hoe de werknemers het bedrijf ervaren. Maar hoe weet je welke organisatiestructuur het beste bij je past? Om wat meer inzicht te krijgen in waar je op moet letten tijdens het solliciteren hebben we deze blog voor je geschreven.

Waarom moet je nadenken over de organisatiestructuur van een bedrijf? Het belangrijkste is dat je op de juiste plek zit. Daar heeft de organisatiestructuur veel mee te maken. Bij een familiebedrijf werk je bijvoorbeeld vaak nauw samen met de eigenaar en zal je in een klein team werken dat misschien zelfs regelmatig bij elkaar over de vloer komt voor barbecues. Daarnaast zijn eigenaren van familiebedrijven vaak erg betrokken met alles wat er gebeurd, omdat het bedrijf hun kindje is. Dit moet jij als werknemer wel prettig vinden.

Daarentegen hebt je bijvoorbeeld ook grote bedrijven die veel bureaucratischer in elkaar zitten. Als jij als medewerker iets wil regelen, kan het zijn dat je door verschillende managementlagen heen moet om dit voor elkaar te krijgen. Echter hebben deze bedrijven vaak wel goede doorgroeimogelijkheden. Er zijn daarnaast ook bedrijven die vastzitten aan bepaalde protocollen en waar jij veel papierwerk moet invullen. Dit zijn allemaal elementen die je in het achterhoofd moet houden bij het zoeken van een nieuwe baan.

Kijk vooral naar wat jij verwacht van je beoogde functie. Wat wil je en komt dit overeen met de baan waar je op solliciteert? Wil je flexibiliteit, of vind je het juist fijn dat projecten telkens volgens dezelfde stappen verlopen? Wil je werken in een zelfsturend team? Of wil je dat je je alleen hoeft te focussen op uitvoer? Bedenk wel: er is geen goed of fout. Wat belangrijk is, is dat jij eerlijk bent naar jezelf en zo weet welke soort bedrijven wel bij jou passen en welke niet. 

Werkwijzer heeft contact met veel verschillende soorten bedrijven. Wij zullen er altijd voor zorgen we de juiste match maken, zodat jij op de juiste plek zit in een organisatiestructuur die bij jou past.