Werkgever

Ontbijtbijeenkomst Wet DBA

Gisterochtend was het zover de ontbijtbijeenkomst in het kader van reeks Werkwijzer informeert. Tijdens deze ontbijtsessie zijn wij ingegaan op de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.
Olivier Lemckert heeft kort iets verteld over de dienstverlening van Werkwijzer Uitzendbureau en José Hermans heeft uitgelegd wat Werkwijzer Mobiliteit kan betekenen voor bedrijven en cliënten.

Werkwijzer had Oscar Hijink van Hijink Advocaten gevraagd ons meer te vertellen over de wet DBA. Vanuit zijn vakgebied is hij op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving omtrent het inzetten van zzp-ers.

Oscar heeft de verschillende rechtsgebieden benoemd, de wet DBA valt onder het contract recht en alle zaken aangaande personeel vallen onder arbeidsrecht. Het doel van de wet DBA is het tegengaan van verkapt werkgeverschap. Het is belangrijk om uit de buurt te blijven van het arbeidsrecht als je met of als zzp-er werkt, je moet dus aankunnen tonen dat er geen arbeidsovereenkomst is.  Als er in de praktijk wel sprake blijkt te zijn van een arbeidsovereenkomst, kan dit voor zowel opdrachtgever en –nemer vervelende gevolgen hebben.  

Oscar heeft helder en duidelijk uitgelegd waar je op moet letten bij het aangaan van een overeenkomst van opdracht met een zzp-er. Met heldere en duidelijke afspraken voorkom je immers dat de opdrachtgever of de opdrachtnemer (zzp-er) voor onaangename verassingen komen te staan. Tijdens de presentatie werden er veel situaties uit de praktijk besproken en ontstonden er interessante en levendige discussies.

Tot slot heeft Oscar iedereen een modelovereenkomst meegegeven die gebruikt kan worden bij het inzetten van zzp-ers. Wij kijken terug op een geslaagde bijeenkomst, wij danken alle deelnemers voor hun aanwezigheid en in het bijzonder Oscar Hijink voor zijn presentatie. 

In januari organiseren wij weer een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst is het onderwerp: eigen risicodrager, wel of niet? Houd onze website en social media in de gaten voor meer details.

Bijeenkomst gemist? Voor meer informatie over de wet DGA en de dienstverlening Werkwijzer kunt u contact opnemen met Olivier Lemckert, 024-3226600.